Op welke manier zorg jij ervoor dat licentiekosten van software inzichtelijk en schaalbaar blijven?

Regelmatig ervaar ik dat ondernemingen nog steeds initiële software investeringen moeten doen. Deze investeringen zijn vaak kostbaar en men ziet de meerwaarde vaak ook niet van een dergelijke kostbare investering. “Moet ik die kosten echt maken op dit moment?” is dan ook vaak de vraag. Het antwoord hierop is in veel (niet alle) gevallen “Nee”.

Deze grote initiële investeringen kan je vaak op een eenvoudige manier omlaag brengen. Het is tegenwoordig namelijk steeds vaker mogelijk om voor veel software producten een maandelijkse licentie aan te schaffen (een abonnement). Het voordeel hiervan is dat de initiële investering dan niet nodig is. Je verspreid de kosten op die manier over een langere periode en kan dan zelfs ook nog vaak maandelijks bepalen hoeveel licenties je van een bepaald product nodig hebt.

Een andere voordeel is dat zolang je het abonnement hebt, je ook in de meeste gevallen altijd recht hebt op de recentste versies van de software.

Zijn er nadelen aan deze manier van licenties “huren”?

Een mogelijk nadeel van deze licentievorm is dat je maandelijks vaak iets meer betaald. Besparingen worden dan echter weer uit de flexibiliteit van het gebruik behaald.

Hoe flexibel ga of kan jij met flexibele licenties om in jouw bedrijf?